Царица Анна Басараб – съпругата на цар Иван Срацимир

Анна Басараб, както и Анна Слава, е влашка принцеса и българска царица, съпруга на видинския цар Иван Срацимир.

Анна е дъщеря на влашкия велик войвода Николае Александру Басараб (1352-1364) от втората му съпруга — католичката Клара. От този брак Анна има по-малка сестра Анка, която пък е омъжена за Стефан Урош. Баща ѝ е брат на Теодора Басараб, първа съпруга на цар Иван Александър и майка на Иван Срацимир. Омъжва се за Иван Срацимир през 1356 г. По всяка вероятност бракът между Анна и Иван Срацимир е реакция и на развода между Иван Александър и Теодора Басараб и цели да отслаби позициите на новата търновска царица, еврейката Сара. Не е известна ролята, която Теодора Басараб е изиграла за уреждането на брака между сина ѝ и племенницата ѝ, и дали той не е иницииран от самата нея. Очевидно и царица Елена не е била във възторг от постъпката и политиката на брат си, след като и тя омъжва сина си за сестрата на Анна.

След омъжването си за Иван Срацимир, Анна Басараб се установява във Видин. Тя ражда на видинския цар две дъщери и един син:

 1. Константин II Асен
 2. дъщеря, чието име е неизвестно
 3. Доротея, кралица на Босна

През 1365-1369 Видинското царство е окупирано от Унгария, а царското семейство е държано в плен в Хумник, Хърватия, където всички са принудени да приемат католицизма. По-късно царското семейство е освободено, но в Унгария остават дъщерите на Анна. Едната скоро след това умира, а Доротея е омъжена за босненския бан, а по-късно и крал, Твърдко I.

Царица Анна е известна с това, че по нейна поръчка е съставен т.н. Видински сборник от (1359-1360). Царицата е католичка по рождение и не е известно дали в България е приела православието, но поръчаният от нея сборник, който съдържа жития само на православни светици, намеква, че царицата вероятно е приела православната вяра.

Източник: bg.wikipedia.org

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Loading...

loading...

5 КОМЕНТАРИ

 1. Wow, superb blog layout! How long have you
  been blogging for? you made blogging look easy. The overall look of your web
  site is fantastic, let alone the content!

 2. That is really interesting, You’re an excessively professional blogger.
  I have joined your feed and stay up for in the hunt for extra of your excellent post.
  Additionally, I’ve shared your site in my social networks

Comments are closed.