Храмът Свети Мина в Кюстендил и лековитото аязмо

Храмът “Свети Мина” е наистина невероятен. Намира се почти в самия център на красивия град Кюстендил.

Слави се със силата си да помага на жените с проблеми при зачеването и на младите семейства да скрепят семейната връзка.

Ритуалът повелява няколко дни преди сватбата бъдещите младоженци да станат рано преди изгрев слънце и да отидат в черквата. Ако бъдещото семейство отключи вратите на църквата сутринта, то това му гарантира дълъг и безоблачен семеен живот. Младите булки, които още нямат деца, също се редят на опашка да отворят вратите на църквата. Друго поверие гласи, че млада жена преспала в църквата в нощта на 10-ти срещу 11-ти ноември догодина ще се сдобие с рожба.

За чудото на тази уникална черква, наречена “Свети Мина” и по-конкретно за аязмото, което е разположено зад нея, разказват огромен брой предания. Множество хора са получили именно на това място, благодарение на своята силна вяра в чудото шанса да се излекуват или сбъднат мечтите си.

Аязмото край храма лекува всичко. То е наистина уникално. Вътре в него блика чудодейна вода и ежедневно прииждат хора от цялата страна да си наливат от водата на това божие място.

Освен да помага на жените да забременяват, чудната течност лекува и различни проблеми с очите, а също така и главоболие. Още след като човек си измие челото, главоболието преминава веднага. Още една голяма сила има тази вода – да премахва уроки. Старите хора разказват, че ако в продължение поне на 10 дни човек се мие с вода от аязмото и пие от нея, то ще му премине всяка болест или неразположение.

Много чудеса са станали и пред чудотворната иконата на Свети Мина в църквата. Жени от цялата страна идват да се помолят на светията да им помогне за рожба и сполучлив брак. Вярващите казват, че иконата има могъща изцелителна сила и ако човек силно вярва, може да се избави от тежки болести.

С курбан за здраве и дълголетие, за щастлив семеен живот, сбъдване на молитвите на вярващите и със света литургия се отбелязва храмовия празник на 11-ти ноември всяка година.

Мястото е особено приятно, защото широко пространство около храма е превърнато във възхитителен парк. Обилна зеленина, пейки, цветя и завладяващо спокойствие привличат хора от Кюстендил и от цяла България, най-вече в топлите дни.

По-възрастните хора от града разказват, че старият храм „Свети Мина“, който се намира зад новия, е бил издигнат от богат турчин. Построил го заради болната си дъщеря. Заможният мъж сънувал, че ако изгради този храм, детето му ще се излекува и точно така станало. В съня му било казано, че мястото на църквата е точно там, където при основите бликне вода.

Обаче същинското строителство на прочутия храм е започнало през месец март, през 1859 год. Тогава се поставя и началото на изграждането на малък манастирски комплекс, посветен на св. Мина.

Приживе дори самата Баба Ванга е идвала тук ежегодно на деня на Свети Мина.

Има още няколко места в региона, за които има подобно поверие за лековита вода. Едно от тях е село Горна Гращица. Там благодарение на Рахила Димитрова е изграден параклис след като две години подред на възрастна жена – баба Фронка, от селото се присънило мястото в нивата с лековитата вода в местността Изворо. Хората казват, че ако 20 дни си мият очите с водата, всякакви очни болести изчезват и свалят очилата.

Източник: nadezhda.bg


Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!

Comments are closed.