Създаването на Софийската зоологическа градина

Софийската зоологическа градина се появява преди 130 години, като първо по рода си начинание на целия Балкански полуостров. Сегашните й внушителни размери и екзотични животни я превръщат в желано място за посещение и неизменна част от европейския облик на нашата столица.

Малко е известен фактът, че поборникът за свобода Тодор Павлов Пармаков – Хайдутина от село Горно Драглище, Разложко, е главният „виновник“ тази чудна градина да се сдобие със своя първообраз. Неговото име трябва да се помни като неделима част от летописа на Софийския зоопарк.

Първият зоопарк в нашата страна възниква в бившия царски дворец през 1888 г. По това време царската градина разполага с 20 дка площ. Тази немалка територия дава възможност да се задели част от нея за настаняване на диви горски животни и да се оформи зоокът. Именно Тодор Хайдутина доставил първите около 20 диви обитатели в дворцовата градина като подарък на княз Фердинанд.

Как са се запознали двамата?

Княз Фердинанд често ловувал в Рила планина и имал нужда от опитен водач на ловната му дружина. Посочили му Тодор Хайдутина, който по това време бил пандурин по опазване на стадата на Рилския манастир из Рила. Запознали се и след като Тодор Хайдутина умело го развеждал из планината, княз Фердинанд бил много доволен и решил да приеме сина му Лазар да живее и учи в двореца. Тодор Хайдутина изпратил сина си при княза и дълго размишлявал как да се отблагодари и с какво да зарадва княза за тази добрина.

Спомнил си, че при ловуването князът често повтарял:

„Ах, да имам в двореца за украса и забавление някой от тези горски обитатели, какъв чудесен кът в градината ми може да стане!“

Но какво може да направи в този случай един беден човек, който след погрома на Кресненско-Разложкото въстание през 1878 г., в което бил войвода на въстаническа чета, изоставил в родното си село дом, имот, добитък и преместил многолюдното си семейство в село Сапарева баня, където живее в голям недоимък? Остава му само планината, в която има много животни. Решава да улови живи животни от Рила планина и да ги отнесе на княза като подарък. Задачата за него е лесна, защото знае какво трябва да се направи за да се уловят живи и невредими някои от горските обитатели. При всяко отиване в двореца, за да види сина си, Хайдутина занася по едно живо животно на княза.

Първи, настанен в зоокъта, е черният лешояд (картал). Това е голяма горска птица – дължината на тялото му е 110-120 см, а размахът на крилата му е 260-300 см. Лешоядът може да лети с 20 кг плячка, като малко агне или козле, в ноктите си. Уловен е от Хайдутина на висока скала със специален железен кафез, в който за примамка е поставил парче месо. Когато лешоядът влиза в кафеза, вратичката се затваря и той се оказва пленник – жив и невредим. Князът веднага се разпорежда да се приготви голяма желязна клетка, в която лешоядът да има достатъчно пространство за свободно движение.

Хайдутина, въодушевен от добрия прием на лешояда, решил да запълни дворцовата градина и с други горски обитатели. Второто животно е сърничка, следват див козел, див петел, елен, вълк, дива свиня, глиган, горска сова, лисица и накрая кафява мечка.

Така в дворцовата градина Хайдутина подрежда малък зоопарк, който става любимо място за развлечение на царското семейство и придворните служители. Превръща се в голяма забележителност във възкръсналата след 5-вековното робство българска държава. Показван е на високите царски гости като атракция в развиващата се столица.

По-късно, след преместването на царския зоокът на специално определено място, той е вече назован Зоологическа градина и се превръща във все по-популярна забележителност за българи и чужденци.

Димитър ПАРМАКОВ

Източник: tretavazrast.com

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

loading...

20 КОМЕНТАРИ

 1. I think other web site proprietors should take this web site as an model, very clean and fantastic user friendly style and design, let alone the content. You are an expert in this topic!

 2. Wow! This could be one particular of the most helpful blogs We ave ever arrive across on this subject. Basically Great. I am also a specialist in this topic so I can understand your effort.

 3. I tuink everything posted was actually ѵery reasonable.

  Βut, ѡhat about this? what if yoս were to
  create a killer title? Iain’t ѕaying your infоrmation is noot gooԀ, howеver
  ᴡhɑt iif yoᥙ added a tktle tһat grabbed people’ѕ attention?
  Ӏ mean Създаването на Софийската
  зоологическа градина – Patrioti Νet is ɑ ⅼittle vanilla.
  Yߋu migһt peek at Yahoo’s front page and note h᧐w they ϲreate article headlines tօ get peopple intеrested.
  Yoou might add a video or a piic оr tѡo tο grab
  readers excited ɑbout everytһing’vе written. In my opinion, itt migh ƅгing your posts
  a ⅼittle livelier.

Comments are closed.