Скалната църква при село Михалич, закриляна от две змии-пазителки!

Село Михалич се намира в община Свиленград, област Хасково.  Скалната църква при село Михалич е паметник на културата от национално значение. Тя е единствената в България с уникална триконхална форма. Цялата е изрязана (издълбана) във варовикова скала. В план тя представлява същинска засводена триконхална църква, сякаш е градена от обикновен строителен материал. Вътрешното й пространство се възприема като кръстовидно-куполно. Стремежът на строителите скалната църква да наподобява градена стига дотам, че в средата й е издълбан централен купол с диаметър 5,5м и височина от пода 6м.

Отвън около църквата, по повърхността има незначителни фрагменти от ранносредновековна керамика, а в близката околност – следи от стари селища от различни епохи. Скалната църква при Михалич се отличава от всички скални църкви у нас по своята сложна, трихонкална форма, която на Балканския полуостров е застъпена само в градените сгради, познати още в античната епоха и при църквите в ранновизантийското строителство.

По стените й тече вода, за която се вярва, че помага при различни видове болести. Местните разказват, че от години наред църквата има две змии-пазителки. Ако някой тръгне да влиза в църквата с лошо намерение, да краде пари или да търси злато, тогава двете змии се появявали на входа на църквата, за да я закрилят от набези.

Източник: opoznai.bg

Сайта не носи отговорност за написаните коментари
календар
календар


Loading...

loading...