Предания за Дяволския каньон в Родопите

В България има много места които народът е нарекъл „дяволски“. Някои са широко известни, други са познати на ограничен кръг хора и на местните жители. Едно такова място е Дяволският каньон. Той се намира непосредствено след язовирната стена на Студен кладенец.

Дяволският каньон или известен още като Шейтан дере е една от изключително интересните родопски забележителности. Неговата мистичност се допълва и от интересните предания, свързани с тази местност.

Според древните предания, това място било „шейтанско“, което в превод от турски език значи дяволско. От там идват и двете имена, с които е известна тази привлекателна местност – Шейтан дере или Дяволски каньон.

Според легендата, всеки, който паднел в страшните, дълбоки дупки, изваяни от природата, никога повече не се завръщал. Черните води на Арда го завличали и отвеждали в тъмен подземен свят, от който нямало изход.

Скалите, извисяващи се от двете страни на реката са много близко една до друга, до толкова, че на човек му се струва, че ще прескочи от единия до другия бряг. Не само днес човек има това усещане, че ще прескочи скалите. В миналото също младежи били убедени в способностите си и се опитвали да прескачат от едната на другата скала, но малцина успявали да постигнат целта. Само тези, които били способни на „дяволския“ скок успявали да се спасят от смъртоносните води на Арда.

В народната памет дори е останал споменът за ритуал, в който единствено истинските смелите момци можели да прескочат тъмните води без да попаднат в техния капан.

Източник: rodopchani.bg

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Loading...

loading...

20 КОМЕНТАРИ

  1. Wonderful work! That is the type of information that
    should be shared across the web. Disgrace on Google for no longer
    positioning this submit higher! Come on over and
    talk over with my web site . Thanks =)

  2. Thank you for the good writeup. It in fact was a amusement account it. Look advanced to more added agreeable from you! By the way, how could we communicate?

Comments are closed.