„Пеещият“ паметник на генерал Иван Колев в град Добрич

„Пеещият“ паметник на генерал Иван Колев в град Добрич е една от най-новите забележителностти на града.

Генерал Колев е предводител на българската кавалерия при освобождаването на Добрич от румънска окупаци.

Историята на монумента е почти столетна. Още през септември 1917 г. се създава фонд за „волни пoжертвования“ за издигане на паметник на генерала в София. Изработени са редица проекти за паметника от известни склуптори, сред които Андрей Николов (изработил релефен портрет на генерала, днес съхраняван в Националната художествена галерия), Кирил Тодоров (изработил проекти за бюст и паметник, представящ ген. Колев на кон) и италианеца Арналдо Цоки, автор на паметника на Цар Освободител пред сградата на Народното събрание. През 1942 г. събраните средства достигат 1 842 000 лв. Наложените през Втората световна война ограничения за ползване на бронза обаче отлагат издигането на паметника.

След връщането на Южна Добруджа към България в Добрич се възстановяват структурите на запасното воинство. То подкрепя инициатора за възраждане идеята за издигане паметник на героя от Първата световна война – полк. Петър Добрев. Решено е монументът да се издигне не в София, а в Добрич – център на Южна Добруджа. Така с подкрепата на Община град Добрич се създава Фонд „Построяване на паметник на ген. Иван Колев“. Дейни участници по набиране на средства са ген. Тодор Кантарджиев, добричките 8-и конен полк и 46-и пехотен полк, гимназия „Цар Борис III“ и прогимназия „Райко Цончев“. Организират се театрални представления и вечерники с благотворителна цел, много граждани даряват пари, получени като подарък за рождени и имени дни. Селските кметове от общината също организират дарителска дейност. Налице са стотици частни дарители. Така заедно със събраните до 1942 г. средства Фондът разполага с 2 191 000 лв. в края на 1943 г.

Ангел Джамбазки

Политическият преврат от 9 септември1944 г. променя обществено-политическата система. Новата власт заклеймява името на ген. Иван Колев поради победните боеве, които е водил в Добруджа срещу руската армия. Със Заповед № 4098/1.XII.1944 г. на Антон Югов Съюзът на запасните офицери е закрит, защото според новата власт той представлява „фашизирана структура“. Събраните средства за паметника на ген. Колев са иззети от държавата.

През 2007 г. се създава сдружение за изграждане паметник на ген. Иван Колев. През 2010 г. е завършен макетът на паметника. От възраждането на тази стара инициатива до януари 2011 г. са събрани 33 056 лв., от необходими около 600 000 лв.

Иновативната статуя е дело на скулптура Александър Хайтов, който е автор и на друг широко обсъждан паметник – този в София, на цар Самуил, чиито очи светят.

Паметникът изобразява генерал Иван Колев на кон. При заставане на човек пред паметника, от композицията започва да звучи стария химн „Шуми Марица“.
Статуята е изработена в леярната в Требич и е официално открит на 7 септември, 2016-та.

3 ВМРО

Източник: poseti.guide-bulgaria.comtopnovini.bg

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Loading...

loading...


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.