На 6 септември е роден българският юрист и политик Иван Красновски!

Иван Петров Красновски е български юрист и политик. Дългогодишен съдия, през последните години от живота си той е председател на Върховната сметна палата (1934 – 1936, 1938 – 1941) и вътрешен министър (1936 – 1938).

Иван Красновски е роден на 6 септември (25 август стар стил) 1882 година в Пазарджик. Учи право в Софийския университет „Свети Климент Охридски“ и се дипломира в Загреб. По време на Балканските войни (1912 – 1913) е запасен офицер в 21-ви пехотен полк, а през Първата световна война (1915 – 1918) служи във военното съдебно ведомство.

След войните Иван Красновски работи като съдия, като достига до поста член на Върховния касационен съд. През 1934 година става председател на Върховната сметна палата. Той остава на този пост до смъртта си с прекъсване през 1936 – 1938 година, когато е министър на вътрешните работи и народното здраве във второто правителство на Георги Кьосеиванов.

Иван Красновски умира на 31 март 1941 година във Виена и е погребан в София.

За него Васил Митаков казва: „Красновски се яви в ролята на министър съвършено неподготвен, без никакво отношение към военната психика. Станал е жертва не на нещо друго, а на своята съдийска прямота, откровеност и простота


Източник: bg.wikipedia.org

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!