На 6 декември си спомняме за проф. д.и.н. Тотю Тотев!

Проф. д.и.н. Тотю Тотев е български археолог и историк на изкуството, медиевист.

Роден е на 22 декември 1930 г. в с. Кръшно, община Търговище. Завършва теология в Софийския държавен университет през 1956 г. Като научен сътрудник по средновековна археология работи повече от 30 години в Археологическия институт в Шумен, филиал на БАН. Ръководил е археологически разкопки и проучвания в Плиска, Велики Преслав и на други паметници от епохата на Първото българско царство. Особено важни са приносите му в изучаване на преславската художествена култура и старобългарското материално и духовно творчество през IX-Х век.

Ангел Джамбазки

От 1990 г. Тотю Тотев е университетски професор и чете лекции по библейска и църковна археология, християнско изкуство, средновековна българска култура и история на Византия в Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“. От 1992 до 1995 г. е декан на Факултета по българска филология, история и теология, а от 1996 до 2000 г. – ректор на Шуменския университет. Там, в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и в Свободния университет във Варна чете лекции по църковна археология и християнско изкуство. Автор е на 10 монографии и над 200 научни студии и статии.

Тотю Тотев умира на 6 декември 2015 г. в Шумен. Погребан е на 8 декември 2015 г. на алеята на бележитите шуменци.

Поклон пред паметта му!

3 ВМРО

Източник: wikipedia.org

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Loading...

loading...


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.