На 20 октомври 1929 г. е роден българският цигулар Сашко Гаврилов!

Сашко Гаврилов е роден на 20 октомври 1929 в Лайпциг. Той е германски цигулар и педагог от български произход.

Син е на известния цигулар и педагог Йордан Гаврилов (1904 – 1997), основател на детска музикална студия (1925) и на детска музикална школа (1951) в Лом.

Първите си уроци по цигулка получава от своя баща, завършил консерваторията в Лайпциг (1931), цигулар в симфоничния Гевандхаус оркестър (Gewandhausorchester), Лайпциг и цигулков педагог. След това учи при Валтер Дависон, Густав Хавеман и Мартин Ковач (ученик на Давид Ойстрах и Йеньо Хубай). Известно време живее в България заедно със семейството си, след което се завръща в Германия.

След завършване на музикалното си образование Сашко Гаврилов печели редица международни награди, между които от конкурса „Паганини“, Генуа (1959 г., втора награда) и награда за културни постижения на град Нюрнберг.

Работи като концертмайстор на Дрезденската филхармония, Берлинската филхармония, Берлинския симфоничен радиооркестър, Оперния оркестър на Франкфурт и Хамбургския симфоничен оркестър.

С преподавателска дейност започва да се занимава най-напред в Нюрнберг, в 1966 г. става професор в Северогерманската музикална академия (Детмолд). През 1969 г. става професор във Висшето училище за изкуства „Фолкванг“ (Folkwangschule, сега Университет за изкуства „Фолкванг“) в Есен. От 1982 г. е професор във Висшето музикално училище в Кьолн, където остава до пенсионирането си в 1996 г.

Като солист участва в многобройни концерти под диригентството на такива известни диригенти като Дьорд Шолти, Пиер Булез, Кристоф фон Дохнани, Елиаху Инбал, Михаел Гилен, Еса-Пека Салонен, Маркус Стенц, Гари Бертини и Алфред Шнитке.

През 1992 г. Сашко Гаврилов изпълнява соловата партия в дългоочакваната премиера на цигулковия концерт на Дьорд Лигети (Ligeti György), посветен на него, с оркестъра „Модерен ансамбъл“ (Ensemble Modern). Година по-късно е американската премиера с Филхармонията на Лос Анджелис под диригентството на финландския диригент и композитор Еса-Пека Салонен. В следващите 10 години изпълнява този концерт над 70 пъти.

Източник: wikipedia.org

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!

Сайта не носи отговорност за написаните коментари
Loading...

loading...

Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.