На 15 март 1903 г. е роден генерал Никола Попов!

Никола Попов е български военен, генерал, командващ противовъздушната отбрана на София по време на Втората световна война.

Никола Димитров Попов е роден 15 март 1903 г. в град Търново. През Втората световна война полковник Попов командва противовъздушната отбрана на София с Първи противовъздушен полк. През 1944 г. е командир на Четвърти противовъздушен полк, Скопие, Кавала и други. Автор е на книгите „Цялостното обучение“ и „ Бойната история на 24-ти Черноморски полк на Нейно Величество Елеонора”, „Изкуството да се живее“ и множество статии. Редактор е във Военно издателство. Секретар на Военно-историческото дружество при Военно-историческия музей.

Съосновател на застрахователно дружество „Феникс“, което е национализирано през 1950 г. и обединено в ДЗИ където работи до 1973 г. Природолечител и йога. Живее в Стокхолм, Швеция.

Генерал Никола Попов умира на 14 май 2007 година.

loading...

Източник: wikipedia.org



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!