На 14 февруари 1910 г. е родена българската оперетна актриса Тинка Краева!

Тинка Панайотова Краева е българска оперетна актриса. Родена е на 14 февруари 1910 г. Заедно с Мими Балканска и Коста Райнов е част от златното поколение на българския музикален театър.

От 1929 г. е редовна артистка в Кооперативния театър, Театър „Одеон“, Художествения оперен театър, Народната оперета, Държавния музикален театър „Ст. Македонски“.

По-известни роли:

  • Аделаида – „Птицепродавачът“ – Целер;
  • Тели – „Аршин Мал Алан“ – Хаджибеков;
  • Маноловица – „Бунтовна песен“ – Г. Златев-Черкин;
  • Гана – „Айка“ – П. Хаджиев и др.
  • Циганката – „Българи от старо време“ – Премиерата на първата постановка на оперетата на Асен Карастоянов на сцената на ДМТ ”Ст. Македонски” е с дата 24 януари 1959 г., композирана е специално за трупата на Музикалния театър и е посветена на 80-годишнината от смъртта на Л. Каравелов (1879 – 1959). Участват легендарните български тенори Видин Даскалов в ролята на Иван, и Минко Босев в ролята на Ерчо, невероятно талантливата и красива Тинка Краева в ролята на циганката. Режисьор е Хитьо Попов, диригент Виктор Райчев, сценографията е на Евгени Ващенко. През 1968 г. този спектакъл е възстановен отново поради големия интерес на публиката и по повод 20-години от създаването на ДМТ.

Тинка Краева умира на 18 март 1970 г.

Източник: wikipedia.org

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Loading...

loading...


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.