На 12 юли 1911 г. умира поетът Димитър Бояджиев!

Димитър Бояджиев е български поет, един от първите майстори на елегията в българската литература, наред с Димчо Дебелянов.

Димитър Иванов Бояджиев е роден на 18 май 1880 година в Пазарджик, в бедно и многочислено семейство. Негов по-малък брат е банкерът и политик Коста Бояджиев.

Останал сирак на 13 години, поема издръжката на голямото си семейство и напуска училище. Постъпва в общината като писар, самообразова се, пише стихове в духа на социалистическото увлечение. Първите си творби праща на Димитър Благоев, публикува преводи на Семьон Надсон. През октомври 1901 година заминава за София и чрез ходатайството на Константин Величков започва работа в Отделението за печата при Министерство на външните работи. Едновременно е уредник на сп. „Летописи“ (издавано от Константин Величков), в което сътрудничи със стихове и преводи от руски език – творби на Михаил Лермонтов, Иван Тургенев, Максим Горки, Леонид Андреев, Иван Бунин, Фьодор Тютчев и други.

Секретар е на българското консулство в Марсилия (1907 – 1909), работи в Дирекция на печата. Сътрудничи на списанията „Ново време“, „Съвременна мисъл“, в. „Българан“ и др.

Димитър Бояджиев се самоубива заради нещастна любов на 12 юли 1911 г. в София.

Поклон пред паметта му!

Източник:  wikipedia.org

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Loading...

loading...Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.