На 11 юли 1941 г. умира българският актьор Борис Пожаров!

Борис Пожаров е български драматичен актьор, режисьор и театрален деец.

Борис Иванов Пожаров е роден в Пазарджик на 1 май 1866 г. Станислав Доспевски, го кръщава в църквата „Света Богородница“ в родния му град. По-късно в Пловдив учи за словослагател. През 1881 г. баща му умира, а скоро след него и майката, Борис остава кръгъл сирак. През 1881 г. играе в представлението „Стоян войвода“, което се организира от Печатарското дружество. През 1882–1885 г. играе в ръководената от Стоян Попов първа Българска театрална трупа, а след това и в театър „Основа“. През 1890 г. основава театрална трупа „Зора“. След разформироването ѝ играе в „Сълза и смях“. През 1893-1894 г. ръководи театрална трупа в Пазарджик. От 1904 до 1925 г. играе на сцената на Народния театър. Актьор и режисьор е на филма от 1928 г. „Весела България“.

Борис Пожаров играе множество роли, по-значими са:

  • Зигфрид – „Многострадалната Геновева“ на Кристоф фон Шмид;
  • Дженаро – „Люкреция Борджия“ на Виктор Юго;
  • Мравката – „Хъшове“ на Иван Вазов;
  • Иванко – „Иванко“ на Васил Друмев;
  • Карл Моор, Херман – „Разбойници“ на Фридрих Шилер;
  • Касио, Първи гробар – „Отело“ на Уилям Шекспир;
  • Лука Лукич – „Ревизор“ на Николай Гогол;
  • Свети Андрей – „Иуда“ на Константин Мутафов.

Почива в София на 11 юли 1941 г.

Писателят Димитър Христодоров написва през 1943 г. биографичната книга „Човекът и артистът Борис Пожаров“, в която споделя: „годеех се когато разговарях с него, той не беше кой да е от тълпата, а Борис Пожаров-един от малцината, които създадоха българския театър“

Поклон!

Източник: wikipedia.org

Сайта не носи отговорност за написаните коментари
Loading...

loading...

Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.