На днешния ден се ражда българският художник Гошка Дацов!

Гошка Дацов е български живописец, един от първите художници-символисти в България.

Гошка Савов Дацов е роден на 9 април 1885 г. в София.

През 1907 г. участва в групова изложба в София заедно с Никола Михайлов, Петър Морозов и Анна Хен-Йосифова. Завършва Художествената академия в Рим, пътува из Франция и Белгия. През 1914 г. се завръща в България и организира изложба с платната си, нарисувани в странство.

По време на Първата световна война е мобилизиран като военен художник към Четвърта дивизия. До смъртта си на македонския фронт през 1917 г. над оставя над 300 скици с молив и 20 картини от фронта, сред които по-известно е платното „Разрушеният мост при Княжевац“ (1915).

Освен батална живопис, Гошка Дацов оставя и множество колоритни пейзажи, фигурални композиции, актове и натюрморти с цветя. Известни негови картини са „Дама в червено“ (1914), „Самарянка“ (1913), „Сънят на Мария Магдалена“ (1914), „При залез“ (1914), „Хармония“ (ок. 1914), „Танц“, „Саломе“, „Голо тяло“, „Благовещение“, „Тъга“, „Молитва“, „Италиански мотив“, „Терзание“, „Безутешна“, „Пробуждане“, „Пламъци“.

През 1922 г. е организирана посмъртна изложба, в които са показани над 200 произведения на Гошка Дацов. Днес негови творби са притежание на Националната художествена галерия, градската художествена галерия в Пловдив, и други галерии в България.

Гошка Дацов умира на 8 октомври 1917 г.

Източник: bg.wikipedia.org

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Loading...

loading...


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.