На този ден: започва настъплението на руската армия, довело до разбиването на турците край Пловдив

На този ден: започва настъплението на руската армия, довело до разбиването на турците край Пловдив На 15 януари 1878 г. започва тридневното сражение край Пловдив – една от последните битки в Руско-турската война от 1877-1878 година.

В битката руската войска под командването на генерал.

И. В. Гурко разрушава замисъла на турското командване да създаде нова отбранителна линия на подстъпите към Истанбул, пише руското военно министерство в пост на страницата си във Facebook.

След прехода на руските войски през Балканите за командващ на Западната турска армия е назначен Сюлейман паша. Той успява да съсредоточи 50 000 души със 122 оръдия между София и Пловдив.

Турците не очакват пробив в разгара на зимата и отстъпват от планините – събират се при Адрианопол (днешен Одрин) в опит надеждно да прикрият столицата Истанбул. Ударната сила на руската армия от 70 000 войници е под командването на генерал Гурко, който решава да не позволява на противника да събере на едно място цялата си сила, като залови част от отстъпващите сили при древния Филипопол.

Руснаците настигат и атакуват 50-хилядната турска войска. Сражението започва в 8 часа сутринта на 15 януари 1878 година. Турската армия разбира, че тук се решава съдбата на войната, и се бие ожесточено.

loading...

В нощта на 16 януари в Пловдив, незабелязано за турците, пробиват няколко ескадрона руски улани и окупират сградата на градската гара.

На сутринта вече целият град е в ръцете на руската армия, но боевете в околностите му продължават още денонощие.

В резултат почти 30-те хиляди отстъпващи турци са откъснати от пътя за Истанбул, а турското командване не успява да реализира плановете си за нова отбранителна линия за прикриване на столицата.

След три денонощия на сражения край Пловдив, започнали на 15 януари 1878 г., врагът понася големи загуби – 20 000 убити и ранени. Цялата турска артилерия от 114 оръдия е пленена.

Вижте с кого са воювали руснаците най-много в нашата статия!   bg.rbth.com



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!

Comments are closed.