Надписът на хан Омуртаг в църквата „Свети 40 мъченици“ във Велико Търново

Кан ювиги Омуртаг, обитавайки своя стар дом, направи преславен дом на Дунава и по средата на двата преславни дома, като измери разстоянието, направи могила и от средата на тази могила до стария му дворец има 20 000 разтега и до Дунава има 20 000 разтега. Самата могила е всеславна и след като измериха земята, направих този надпис. Човек и добре да живее, умира и друг се ражда. Нека роденият по-късно, като гледа този надпис, да си спомня за оногова, който го е направил. А името на архонта е Омуртаг кан сюбиги. Нека бог го удостои да живее сто години.

Това е текстът на прочутия надпис на хан Омуртаг. В него се съобщава за строежа на един от извънградските дворци-крепости на владетеля. Изследователите все още нямат единно мнение къде се е намирал въпросният дворец – дали на румънския остров Пъкуиул луи Соаре, недалече от Силистра, или в средновековния Дръстър. В думите на владетеля се долавя философското разбиране за преходността на човешкия живот и за стремежа на човека да остане в паметта на потомците с делата си.

Надписът е врязан върху една от мраморните колони, които носят сводовата конструкция на църквата „Св.40 мъченици“ във Велико Търново. До нея се извисява другата колона – с надпис на цар Иван Асен II, в който се съобщава за победата му над византийския император Теодор Комнин през 1230 г. Колоната на хан Омуртаг била била пренесена в църквата „Св.40 мъченици“ във Велико Търново от Плиска по нареждане на цар Иван Асен II. Тя трябвало да напомня на всички, че династията на Асеневци е приемник на езическите владетелски фамилии от Първото българско царство и законен носител на българската държавност от нейното създаване в най-древно време.

Колона с надписа на хан Омуртаг била пренесена заедно с още една колона с краткия надпис „крепост Редесто“. Такива „маркери“ учените датират от времето на хан Крум и смятат, че са поставени в Плиска, за да се отбележи триумфа на владетеля-победител. Наистина писмените извори споменават, че през 913 г. хан Крум превзел крепостта Редесто на Мраморно море, сега в Турция.

Колоната на хан Омуртаг от църквата „Св.40 мъченици“ е първото археологичекско откритие в България, направено от българин. Това е д-р Христо Даскалов, който през 1859 г. успява с големи усилия да проникне в църквата, използвана като джамия, и да направи препис от надписа. През 1863 г. той публикува откритието си в руско академично издание.

Източник: nasamnatam.com

Сайта не носи отговорност за написаните коментари
календар
календар


Loading...

loading...


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.