Легенди за Трънското ждрело

Ждрелото на река Ерма или Трънското ждрело на  намира на 80 км. западно от София и на 3 км. от град Трън. Дължината на цялото ждрело на Ерма е около 100 м, а ширината му в най-тясната си част е около 5 метра

Съществуват легенди за това как се е образувало Трънското ждрело. Една от тях говори за двама влюбени, за които любовта не била позволена, защото девойката била от богато и знатно семейство, а момъкът бил беден. Майчините клетви ги застигнали и те били превърнати в камък. Съдбата отредила да са само на няколко метра един от друг и да не могат да се срещнат. А река Ерма се е образувала от техните сълзи.

Друга легенда разказва, че Архангел Михаил разсякъл скалата със своята секира, за да свърже двама влюбени, които огромната скала разделяла.

Трета легенда разказва за манастир „Св. Петър“, който се намирал на върха на ждрелото. Един монах се замонашил там. На 40-тия ден от поста и молитва му се явил Архангел Михаил и му казал, че заради неговата служба към Бога ще направи добро на хората и ще разцепи скалата за да може водата да се оттича по-лесно.

Научното обяснение за възникването на ждрелото е че то е в резултат от хилядолетното ерозионно действие на реката, която е прорязала дълбока теснина във варовика. От южния край на ждрелото води началото си Трънската екопътека, която е с дължина около 13 км. Изградена е през 2003 г. по инициатива на Българска асоциация за селски и екотуризъм.

Източник: uchiteli.bg

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

loading...

8 КОМЕНТАРИ

  1. Whoa! This blog Whoa! This blog looks just like my old one! It as on a totally different subject but it has pretty much the same layout and design. Outstanding choice of colors!

  2. Way cool! Some very valid points! I appreciate you writing this write-up and also the rest of the website is also very good.

Comments are closed.