Легендите и чудесата на църквата в Добърско

Село Добърско, близо до Благоевград, предизвиква неспиращ интерес у българи и чужденци. Въпреки, че до там не е изградена магистрала, това не спира желаещите да посетят загадъчното място.

Причина за интереса към Добърско е намиращата се в него четиривековна църква Св. св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат. Построена през 1614 година, трикорабната базилика е съградена с труда и средствата на заможни и будни добърчани.

В наши дни църквата е потънала наполовина в земята. Няма следа от купол и камбанария, но в нея има нещо много по-забележително. Това е единственият храм, в който Христос възкръсва от мъртвите не с друго, а с космически кораб. В картините отстрани пък светиите са изобразени като пришълци, които похищават земляните, като ги бутат в летяща чиния.

На пода в църквата е разположена плочата с двуглав орел. В краката на величествената птица са изобразени скиптър и жезъл – символи на светската и църковната власт. Според вярващите плочата е обградена със силно енергийно поле. Мнозина вярват, че тя има способността да помага на болните, които идват да търсят тук изцерение. Иконите също имат лечебна сила.

Църквата е сред 100-те национални туристически обекта на България. Камбаната в нея е подарена от монасите от манастира Ватопед в Атон през далечната 1888 година.

Съществуват множество легенди относно този уникален храм. Най-популярната от тях е, че някога на същото място се е венчал българският цар Иван Шишман. Първото писмено сведение за мястото се пазят в Рилския манастир. Това е царска грамота на държавника от 1378 година.

Друга легенда твърди, че след злополучната битка в планината Беласица ослепените войниците на Самуил успели да стигнат до Добърско. Те се заселили на мястото и създали прочутата певческа школа на певци слепци. В самата църква и до днес стои изображението на Самуиловите войни, които мият слепите си очи с чудодейна вода.

В малката базилика има и още нещо уникално. В нея са изобразени ликовете на 460 библейски и местни герои. Образите на светци в един храм обикновено наброяват 4-5 за храм, а тук са повече от 30. Авторът на изображенията не е известен. Една от легендите твърди, че е бил жена.

Който и да е изографисал църквата обаче, той определено е първият, дръзнал да изобрази Исус Христос като астронавт. На един от стенописите Исус седи във високотехнологичен летящ апарат. На друг той слиза в Ада и възкресява мъртвите, като поема към повърхността в космическа капсула. Тя много напомня на капсулите, с която астронавтите се връщат на земята.

Освен всичко друго, стенописите изглеждат така, сякаш са нарисувани вчера. Времето не е оставило никакъв отпечатък върху тях. Реставрация на мястото никога не е правена.

Източник: sanovnik.bg

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Loading...

loading...


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.