Легендата за Св. Св. Константин и Елена

Легендата за св. св. Константин и Елена
Интересно нещо са връзките между езическите и християнските празници и традиции.

Поредната, с която се сблъскахме, е свързана с деня на Св. Св. Константин и Елена. Освен че почитаме тях, това е и най-светлият ден за нестинарите. Връзката открихме в една стара странджaнска приказка.

Било много отдавна, когато Господ все още ходел сред хората и се занимавал с техните дела. Но вече имал нужда от помощник. Дълго се чудил как да избере най-подходящия. Накрая решил да запали огън до небето и да извика всички ергени. Изчакал огънят да стане на червена жарава.

Тогава казал на момците, че който влезе и потанцува върху жаравата с боси крака, той ще бъде неговият помощник.

Всички гледали със страх огъня и никой не смеел да се събуе. Докато не се появил един смелчага на име Константин. Той изпълнил желанието на Господ, без да се нарани от огнения танц, и станал негов помощник.

След време Константин пожелал да се ожени. За да бъде достойна избраницата, Господ подложил на същото изпитание всички моми. Отново само една девойка приела и изтанцувала огнения танц. Името й било Елена. Оттогава денят носи името и на двамата – Константин и Елена, а българите играят нестинари!

Честитим именния ден на всички, които носят красивите имена Константин, Елена и техните производни, както и празника на всички нестинари. Вярвайте в чудесата, смело вървете напред и правете всичко с огнена страст и желание. Весел празник!

Източник: Gnezdoto

Сайта не носи отговорност за написаните коментари
календар
календар


Loading...

loading...


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.