Крепостта Букелон край село Маточина напомня за победата на цар Калоян!

През ІV в., до сегашното с. Маточина, Византийската империя издига мощна крепост – важен опорен пункт, защитаващ подстъпите към Адрианопол и столицата Константинопол. Наричали я Букелон.

Крепостта Букелон (среща се още като „Вукелон“) се намира край село Маточина, община Свиленград. Разположена е на висок хълм в северния край на селото и е опасвала цялото било със своите 150 метра дължина и 60 метра широчина. Със своите 18 метра височина, крепостта е внушителна и величествена гледка сред околния пейзаж. Самата крепост е с формата на кръст, като по-къса му част е ориентирана към изток, а по-дългата – на Запад. През вековете крепостта е била многократно реконструирана, в зависимост от нуждите на своите собственици.

Oт крепостта Букелон днес най-добре запазени са защитната кула при входа и част от двойния крепостен зид до портала. Кулата и крепостните стените са били изградени от ломени камъни и тухли, споени с бял хоросан. Крепостта е има три големи етажа, като последният етаж (с полуцилиндрична форма) е служил като параклис. Бойниците са разположени от всички страни, а до тях се е стигало посредством дървени стълби.

През 387г. тук се е провела голяма битка между войските на император Валент и готите, която приключва с пълен разгром на римската армия и смъртта на императора.

През 1205 г. на това място войските на цар Калоян разгромяват армията на рицарите-кръстоносци, и залавят предводителят им – император Балдуин Фландърски. Легендата разказва, че императорът е прекарал първата си нощ като затворник в тази крепост, като поради това, крепостта е известна още като Балдуиновата кула сред местните хора.

При направените археологичски изследвания в близост до входната врата на крепостта е намерен кръст с вграден монограм от XIV век и изписано името Михаил. Известно е, че около 1328 година, българския цар Михаил воювайки срещу Андроник III, достига до Dimotica, днешна Северна Гърция.

Крепостта Букелон е включена в списъка със 100-те национални туристически обекта на България.

Източник: poseti.guide-bulgaria.com

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Loading...

loading...


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.