Историята на Шипковата къща в Казанлък

Една от най-атрактивните и забележителни точки в днешен Казанлък е Шипковата къща. Домът на Шипкови е строен през 1902 година. Те са едно от най-заможните казанлъшки семейства – търговци на розово масло. Изключително красивите стенописи, камините от Санкт Петербург, дърворезбите и стъклописите в къщата са се запазили през годините, въпреки че къщата е изпълнявала различни и съвсем не музейни функции. В една от стаите, наименувана не случайно царската стая, е отсядал цар Фердинанд при посещенията си в града. Дълги години по времето на комунизма тук е била казанлъшката община. Цяло поколение казанлъчани са сключили граждански брак в царската стая използвана за ритуална зала.

Друг любопитен факт за „Шипковата къща“ е, че от тук е стартирало излъчването на първото казанлъшко радио. Казанлък е вторият град в България (след София), в който започва да се слуша радио. Радиопредаванията се излъчват от 1948 г.

Умело реставрирана и върната към живот, днес къщата разполага с няколко различни зали, които разказват моменти от историята на рода Шипкови и на страната ни.

На партерния етаж на къщата в различните зали се разказват истории от миналото. Проследява се пътят на маслодайната роза – от древни времена (по тези земи има данни за розово масло доста преди да се появи то в древен Египет), развитие преди и след Освобождението на България, по време на Първата и Втората световни войни, комунизма, в съвремието. Голяма част е отделена за съвременното изкуство, как и под каква форма розата присъства в него, кога се превръща в символ на България и каква е представата и асоциациите на хората за благоуханното цвете. Наред с това се разказва и историята на рода Шипкови. Родоначалникът, Кънчо Шипков, останал сирак на 10 години, идва в Казанлък, воден от инстинктите си за оцеляване. Започвайки от нулата, той изгражда една от първите милионерски фирми в България и превръща българското розово масло в символ на държавата, разпознаваем по цял свят.

На най-долното ниво на къщата се помещава работилница, в която се подготвят сувенирните продукти на къщата – създадени изцяло ръчно и по собствен дизайн. Там е креативният център на сградата. Там изцяло биологичните материали и суровини се превръщат в красиви, ароматни и уникални предмети, подходящи за подаръци и украшения за дома. Работилницата е отворена за посетители, които са добре дошли да участват в творческия процес.

Източник: tourism.government.bggeorgige.wordpress.com

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Loading...

loading...Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.