Днес църквата почита паметта на свети Ириней Лионски и на свети мъченик Луп

На 23 август Православната църква почита паметта на свети Ириней Лионски и на свети мъченик Луп.

Свети Ириней Лионски се родил в Смирна. Там той станал ученик на смирненския епископ Поликарп и не след дълго бил ръкоположен за презвитер.

Двамата проповядвали в Галия – поставили основите на църквите в Лион и Виена през последната половина на второто столетие.

Езичниците настроили против християните жителите на страната. Последователите на Исус били подлагани на различни мъчения – хвърляни в тъмници и бити с тояги и камъни, а имуществата им били ограбвани.

Свети Ириней Лионски и неговият учител епископ Потин също били изправени пред съда. Те отказали да потвърдят обвиненията, които отправяли срещу християните, отказали и да се отрекат от вярата си, затова били подловени на много мъчения. Престарелият епископ бил върнат полужив в килията си, където починал.

Не е известно как свети Ириней Лионски се е спасил от гонението, но след смъртта на Потин лионските християни го избрали за епископ.

По времето на неговото епископство започнали да се разпространяват различни еретически учения. Ириней написал пет книги, с които ги изобличил.

Свети мъченик Луп живял по времето на император Аврелиан и бил роб. Луп бил християнин, затова един ден не издържал и счупил елинските идоли.

Езичниците се разярили и се опитали да вържат мъжа и да го прободат с мечове, но не успели – проболи се един друг. Опитали се да стрелят по него с лъкове, но отново не сполучили – Луп останал невредим.

Накрая мъжът се предал сам. Отвели го при императора. Аврелиан се опитал с ласкави думи да го убеди да се отрече от вярата си, но не успял да го склони. Тогава заповядал да го бият с пръчки, а след това и наредил и други мъчения.

Накрая Луп бил посечен с меч. Християни го погребали с почести. На гроба му болните получавали изцеление.

Източник: offnews.bg


Вижте повече на Patrioti Net

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!