Днес е роден българският цигулар Емил Камиларов!

Емил Камиларов е български цигулар и музикален педагог, професор. Наричан е „българския Паганини“.

Той е единственият музикант в света, който два пъти е свирил с цигулката на Николо Паганини.

Емил Камиларов е роден на 15 април през 1928 г. във влак, който пътувал за френския град Тулуза. През 1955 г. учи в Ленинградската консерватория, защитава дисертация, по-късно преподава там. От 1963 г. е професор. През 1961 г. в Генуа Камиларов печели Голямата награда в създадения през 1953 г. конкурс на името на великия гений.

В началото на 1960-те години сформира в София „Български камерен оркестър“. Със съпругата си Дина Шнайдерман (за която се оженва през 1955 г.) свирят в дует и се превръщат в абсолютни фаворити на публиката.

И до днес световни радиостанции излъчват издадения някога от „Балкантон“ на винилна плоча запис на Първия концерт на Паганини със Софийската филхармония, дирижирана от Васил Стефанов.

В началото на 1980-те Камиларов и Шнайдерман напускат България, режимът ги обявява за „невъзвращенци“ и ги вкарва в „черния списък“.

Споменаване на имената и излъчване на записите им е абсолютно забранено. Установяват се в Швеция, където откриват музикална школа и продължават да концертират по света. Камиларов преподава в музикалните академии в Гьотеборг и Упсала.

Едва през средата на 1990-те години семейството се завръща на българска сцена, изнася струнен концерт с полупрофесионален оркестър и води майсторски клас.

Умира в санаториум на 4 октомври 2007 г. в Упсала, Швеция, където живее от близо 30 години след продължително лечение от рак на простатата Там е погребан. По желание на Емил Камиларов кончината му е запазена в тайна. Едва на 19 ноември 2007 г. новината за смъртта му е обявена от семейството.

До последния му ден, а и след смъртта му, отношенията на Емил Камиларов с България остават неизяснени. Вероятно натрупани в продължение на много години обиди, оскърбления и недоразумения са причина за скъсаната връзка на големия музикант с родината му.

Според съпругата му в началото на 1980-те гeдини те са пpеxвъpлени във Филхармонията – той от Музикалната академия, а тя от Концертната дирекция, като в заповедта за преместването им завършва с нареждането „без право да свирят“.

В същото интервю като допълнително основание за заминаването им от България за Швеция тя изтъква желанието им да освободят сина им Стефан Камиларов (днес цигулар във Виена) от задължителната военна служба.

Източник: bg.wikipedia.org


Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!