Днес е роден българският писател Стоил Рошкев!

Честит рожден ден на Стоил Рошкев!

Стоил Рошкев е български писател, поет и журналист.

Стоил Рошкев е роден на 15 октомври 1976 година в София. Завършва българска филология в Софийския университет „Свети Климент Охридски“. Работи като журналист последователно в БТА, БНР и БНТ.

В края на 90-те години на ХХ век нашумява със стихосбирката си „Ток“, успешно комбинираща ефектна метафорика с разговорен и дори уличен език. Втората си стихосбирка „Естрада“ издава през 2009 година. Автор е и на романа „Жени по китайската стена“ (2007). През 2011 г. издава сборника с посткомунистически разкази „Няма такъв булевард“. А вторият му роман „Кибермодернизъм, или кукловодът Йоан Янков-Сайта“ излиза от печат в края на октомври 2016 г.

За творчеството на Стоил Рошкев

  • „Почерк, който избира да ходи ту към високата, ту към масовата култура и така им улучва мярата, че се чудиш как може да е толкова четивен този модернизъм, без да е постмодернизъм, а нещо седмо. Нещо като седмото небе на новата българска проза.“ (Пламен Дойнов, „Литературен вестник“, 2007 г.)
  • „Как се съчетава уличен реализъм с авангард, ще попитате? Какво е това чудо-юдо риба-кит? Прозата на Стоил Рошкев, ще ви отговоря веднага“(Лора Шумкова, „Литературен вестник“, 2005 г.)
  • „Сред небулозата на поредните млади в българската литература стиховете на Стоил Рошкев като че ли стоят най-отчетливо, с най-избистрени черти“ (Георги Господинов, „Литературен вестник“, 1998 г.)

Награди

  • Първа награда на Националния младежки конкурс за поезия „Веселин Ханчев“ (1996);
  • Първа награда на Националния студентски литературен конкурс „Шумен“ (1997);
  • Първа награда на конкурса за дебютна книга „Южна пролет“ (1998) – за стихосбирката „Ток“;
  • наградата „Рашко Сугарев“ (за разказа „Каква е тая смрад бе, господа?“, 2004)

Източник: bg.wikipedia.org

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!

Сайта не носи отговорност за написаните коментари
Loading...

loading...

Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.