Днес е роден актьорът Димитър Герасимов!

Българският актьор Димитър Герасимов е роден на 18 юни 1947 г. в Разлог. Израснал сред гордите висоти на Пирин и поезията на Вапцаров, Герасимов рецитира от малък. Участва и се отличава в национален фестивал на художественото слово, където талантът му е открит и поощрен за бъдеща театрална и рецитаторска изява от Константин Кисимов.
Завършва с отличие гимназия в Разлог и през 1966 г. е приет първи по успех във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“, в класа на проф. Филип Филипов. В дипломния спектакъл „Както ви се харесва“ е оценен с отличен за изпълнението си в ролята на Орландо.

След завършването си през 1970 г. работи в Благоевградския драматичен театър „Н. Вапцаров“, където с огромен успех играе Живко от „Майстори“ на Рачо Стоянов, Райко Вардарски в „Преспанските камбани“ на Димитър Талев, Ричард Уевърли в „Процесът Ричард Уевърли“, в „Буржоата благородник“ на Молиер, в „Музика от Шатровец“ от К. Илиев, в „Почивка в Арко Ирис“ на Д. Димов, „Веселите уиндзорки“ на Шекспир и др.
През 1973 г. Стойчо Мазгалов го кани в Нов драматичен театър „Сълза и смях“. Там

Димитър Герасимов се изявява блестящо в роли от Шекспирови пиеси – Орсино в „Дванайсета нощ“, Петручио в „Укротяване на опърничавата“, Дон Хуан в „Много шум за нищо“ и др. Сред най-значимите му роли са и Христофоров във „В полите на Витоша“, Арбузов в „С любимите не се разделяйте“ (печели първа награда за мъжка роля на Национален преглед на българската драма и театър), Рафе Клинче в „Железния светилник“, в „Старчето и стрелата“ от Никола Русев, в „Книжни цветя“ от Е. Улф и др. В театър „Сълза и смях“ е до закриването на театъра и превръщането му в свободна сцена.

Творческата биография на Димитър Герасимов включва още редица изключителни драматични роли в постановки от класически и съвременни драматурзи, изиграни талантливо и вдъхновено. Гастролира в Русия, Грузия, Украйна, Чехословакия, Унгария и др.

Герасимов има успешни изяви в телевизионни и игрални филми, между които „Записки по българските въстания“, Бунюел в биографичния филм „Дали“ на Антонио Рибас за Салвадор Дали, Виктор Хара във филма на Елвио Сото „Над Сантяго вали“, филми в киностудия „Дефа“. Талантлив рецитатор с плътен и дълбок тембър, Герасимов неподражаемо пресъздава творби на Вазов, Ботев, Яворов, както и на съвременни български поети. Печели първа награда на националния преглед на Ботевата поезия – Враца, първа награда за поезия на Пеньо Пенев – Димитровград, първа награда за Яворова поезия – Поморие.

Многобройни са изявите му в концерти, рецитали, фестивали, културни програми. През 2004 г. получава Димитровска награда за изключителни постижения в рецитаторското майсторство.

Българските телевизионни и кинозрители познават и обичат гласа му, определил представата за редица образи от екрана, филмови, телевизионни и рекламни герои чрез запомняща интерпретация, внушителен глас и художествено извайване в дублажното студио.

От 2000 г. Димитър Герасимов е артист-солист в Държавния музикален театър „Стефан Македонски“. Участва в „Царицата на чардаша“ от Имре Калман, рок операта „Исус Христос суперзвезда“ от Ендрю Лойд Уебър, „Казанова“ от проф. Георги Костов и др.

Източник: old.duma.bg

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Loading...

loading...Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.