„Бре!… И тази ли планина се повали.“

Българският възрожденец, общественик и деец на Българското възраждане в Македония, Георги Чакъров, е роден през 1829 година в град Струга. Той е виден народен деец в българската църковна борба. Сподвижник е на Братя Миладинови, с които е арестуван през 1861 година, но е освободен.

През 1876 година Георги Чакъров е избран за български депутат от Охридско в Османския парламент. Баща е на дейците на ВМОРО Александър Чакъров, Станислав Чакъров и Славка Чакърова, както и на Анастасия Чакърова, съпруга на Димитър Узунов и майка на Христо Узунов. След Руско-турската война е член на Охридската българска община.

Чакъров е много близък приятел на Григор Пърличев, който при известието за смъртта му възкликва „Бре!… И тази ли планина се повали.“

Георги  Чакъров умира през 1892 година на 63-годишна възраст.

Атанас Шопов го описва като:

„ стар, родолюбив българин… человек с дълбоко гръцко образование и начитан…който има своите заслуги пред олтаря на българското възраждание в оная страна… Какъвто портрет, каквато българска картина и да е излязла от петдесет години насам, портрет или картина, които да представляват някой български деятел, нещо из българския живот и история, из църковния български въпрос – всичко Чакъров си е достави и е украсил стените на дома си. Сам Чакъров е живата история на въпроса. Той дълго време е бил член в правителствени учреждения и е давал силна поддръжка на деятелите по въпроса. Турския и гръцкия език знае много добре и е много чел всевъзможни исторически и археологически книги. Турското население го уважава и питае доверие към него, защото е човек, който обича истината. Чакъров е душа човек. Той е имал грамадно състояние, но последните години го е изгубил, вследствие на което се е предал на пиянство.“

Източник: wikipedia.org

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Loading...

loading...


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.