Битката при Червената стена – 18 май 1917 г.

Червената стена е планински връх в Баба планина, днес минаваща през Македония и Гърция. В тази местност, в продължение на три месеца през 1917 година, се води една от най-епичните битки в историята на съвременната българска армия. От двете страни на линията са войските на България и Антантата – 6-та бдинска дивизия и 8-ма Тунджанска дивизия срещу две френски и една сръбска дивизи. Битката е наречена “Македонската Шипка”, защото войниците са използвали камъни, трупове и дървета срещу враговете си.

На 12 март 1917 година, стотици френски оръдия откриват огън по двата върха – кота 1248 и Червената стена. Стрелбата продължава 24 часа. Българските окопи са преорани от около 200 000 снаряда. И въпреки това се случва нещо уникално за тази кървава война – българите нямат нито един убит и ранен. Предупредени от разузнаването, те се изтеглят в бетонните бункери в обратните скатове на двата хълма. На 14 март пет френски дивизии тръгват в атака срещу кота 1248, Червената стена и западната част на билото на Баба планина, зает от 8-а дивизия. След шестдневни боеве кота 1248 е удържана. Осма дивизия хладнокръвно отбива за три дни настъпващите към участъка ѝ френски части. Французите, обаче, успяват да превземат Червената стена. Но следва обрат.

На 18 май 1917 година върху двата френски полка от 6000 души се изсипва ураганен артилерийски огън. Българите атакуват мрачно, без обичайното „ура“, вървейки прави, без да залягат и без да тичат. Не ги посреща нито един изстрел. Двама офицери и 259 войници – единствените оцелели от двата полка, ги посрещат с вдигнати ръце. Червената стена е отново наша и остава наша до края на войната.

Източник: kvantov-prehod.org

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Loading...

loading...


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.